Δευτέρα 19 Δεκεμβρίου 2011

Αράβικα άλογα

Το άλογο που σήμερα ονομάζουμε Αραβικό. Είναι η ράτσα που έχει βελτιώσει και εξευγενίσει σχεδόν τις περισσότερες ράτσες από κάθε άλλο άλογο του κόσμου.
Προέρχεται από την Μέση Ανατολή και την Αίγυπτο.

Σύμφωνα με καταγεγραμμένες πηγές, η ράτσα αυτή επιβιώνει επί 5000 και πλέον χρόνια. Οι Αραβικοί ίπποι εκτρέφονται σήμερα σχεδόν σε όλο τον κόσμο.
Φημίζονται εδώ και αιώνες , για τα ανεξάντλητα αποθέματα αντοχής τους και την ικανότητά τους να επιβιώνουν στις αντίξοες συνθήκες της ερήμου.

Ύψος
 1.44-1.54 μ.

Χρώμα
Το κυρίως χρώμα των Αραβικών είναι το καστανό , κανελί , λευκό και σπανιότερα μαύρο. Πολύ συχνά έχουν λευκά σημάδια στα πόδια κι στο κεφάλι.

Χαρακτήρας
Οι Αραβικοί ίπποι είναι πολύ έξυπνοι με αντίληψη , ευαίσθητα, ευγενικά και στοργικά με τους ανθρώπους και τα άλλα ζώα , ικανά να σκέφτονται λύσεις σε καταστάσεις.
Τα Αραβικά είναι καλά άλογα για οικογένεια χάρη στην στοργική τους φύση. Όσοι τα θεωρούν δύσκολα είναι επειδή προσπάθησαν να τα αναγκάσουν να κάνουν κάτι παρά την θέληση τους.
Είναι εξαιρετικά θαρραλέα και κάνουν τα πάντα για κάποιον που εμπιστεύονται. Επίσης είναι εξαίρετο για κάθε είδους ιππασίας .
Η θρυλική τους αντοχή τα κάνει θαυμάσια άλογα ιππασίας μεγάλων αποστάσεων - ιππική αντοχή (Endurance).


Εμφάνιση
Το κεφάλι είναι το κύριο χαρακτηριστικό αυτής της ράτσας, με ευρύ μέτωπο, μικρή και λεπτή μουσούδα και κοίλο προφίλ.Τα αφτιά είναι μικρά και μυτερά, στρέφονται διαρκώς σε ότι τους τραβάει την προσοχή. Τα μάτια τους είναι ιδιαιτέρως μεγάλα και εκφραστικά . Η έκφραση του προσώπου γίνεται ακόμη πιο έντονη από τα μεγάλα και ευαίσθητα ρουθούνια. Ο τοξωτός λαιμός και το σχετικά ευρύ στέρνο θεωρούνται τυπικά χαρακτηριστικά της ράτσας .
Η ουρά είναι τοποθετημένη ψηλά και είναι ασυνήθιστα τοξωτή.

Κίνηση
Ο αραβικός είναι διάσημος για τη γεμάτη χάρη , κυματιστή κίνηση τους , η οποία είναι ιδιαιτέρως εμφανής κατά τον καλπασμό .Η κίνηση είναι αρμονική και απαλή .

Η ΚΑΤΑΛΛΗΛΗ ΔΙΑΤΡΟΦΗ..!!

Μπορείται να μπήτε & σ αυτά τα link:

Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου 2011

Διαταραχές Συμπεριφοράς Αλόγου!

Συμβουλές

Τα άλογα στέκονται στα χωρίσματα με το κεφάλι τους προς τον τοίχο. Το σκοινί με το οποίο είναι δεμένα,δεν πρέπει να είναι ούτε πολύ μακρύ ούτε πολύ κοντό.(μιλάμε για όσους τα δένουν). Εάν είναι πολύ κοντό ,το άλογο θα είναι πολύ περιορισμένο, ενώ εάν είναι  πολύ μακρύ,μπορεί να μπερδευτεί σε αυτό και να πέσει. Το σωστό μήκος του χωρίσματος είναι περίπου 80 εκ. Για να μην στέκεται το άλογο πολύ πίσω μέσα στο χώρισμα, μπορείτε να τοποθετήσετε στο πίσω μέρος μια αλυσίδα επικαλυμμένη με πλαστικό, στο ύψος των οπισθίων του αλόγου.
Τα άλογα που παραμένουν στο χώρισμα,έχουν ανάγκη από επαρκή άσκηση για να αντισταθμιστεί η έλλειψη κίνησης.


Συμβουλές

 

Τα πουλάρια πρέπει να ξεκινούν το αντιπαρασιτικό τους πρόγραμμα από την ηλικία των 6 εβδομάδων και μετά να ακολουθείται κάθε 2 μήνες.

Η πρώτη δόση να είναι με IVERMECTIN. Τα πουλάρια από 1ο έτους ξεκινούν το αντιπαρασιτικό πρόγραμμα που αντιστοιχεί και στα ενήλικα άλογα.

Ο εμβολιασμός των πουλαριών πρέπει να γίνεται από την ηλικία των 3ων - 6 μηνών.
Εάν η έγκυος φοράδα εμβολιαστεί και αποπαρασιτωθει 30-40 ημέρες πριν την γέννα, τότε είναι σαν να εμβολιάζουμε και αποπαρασιτώνουμε και το πουλάρι.
Να συμβουλεύεστε πάντα τον ΚΤΗΝΙΑΤΡΟ.