Παρασκευή 13 Ιανουαρίου 2012

Φριζικό-Friesian Horse

Ράτσες Αλόγων

Φριζικό, Friesian HorseΤο Φριζικό άλογο ή Χάρντραφερ αναγνωρίζεται πλέον ως ένα από τα πρώτα βασιλικά άλογα της Ευρώπης. Το όνομα Χάρντραφερ σημαίνει "καλός τροχαστής".

Προέλευση: Επαρχία Φριζίας Ολλανδία

Ύψος: 1,51-1,62 μ.
Χρώμα: Το χρώμα των Φριζικών είναι πάντοτε στιλπνό μαύρο. Κάθε είδους σημάδι απαγορεύεται. Ορισμένα, όμως, ξεφεύγουν των προδιαγραφών.
Χαρακτήρας: Τα επίθετα που περιγράφουν τα Φριζικά με τον καλύτερο τρόπο είναι: ήρεμοι, ζωηροί και πρόθυμοι εργάτες. Είναι ακόμη πιστά και ευαίσθητα.Είναι ελαφρών ως βαρέων, με περήφανο κι ευγενικό παράστημα.

Δείτε το Βίντεο: http://thehorsetv.com

Εμφάνιση
Τα Φριζικά είναι όμορφα άλογα έλξης άμαξας με πλούσια χαίτη. Τόσο η χαίτη όσο και η ουρά είναι κυματιστές . Το κεφάλι είναι κομψό, τοποθετημένο σε μακρύ, ευθυτενή και τοξωτό λαιμό, ενώ τα ακρώμια δεν είναι ευδιάκριτα. Τα πόδια είναι σχετικά κοντά, αλλά γερά, με πλούσιο τρίχωμα και έντονα υποκνήμια.
Οι οπλές είναι μπλέ χρώματος. Τα άλογα αυτής της ράτσας κινούνται υπερήφανα.

Φριζικό, Friesian Horse

Χρήση
Τα Φριζικά εμφανίζονται συχνά ζεμένα σε φριζικού τύπου άμαξες με υψηλές ρόδες.
Στην Ολλανδία συνηθίζεται ο οδηγός και η επιβαίνοντες να είναι ντυμένοι με παροδοσιακές φορεσιές.Τα Φριζικά είναι επίσης πρώτης ποιότητας άλογα ιππασίας με σαφή κλίση στην ιππική δεξιοτεχνία και μεγάλη φήμη ως εκπαιδευτικά άλογα στην ανώτατη σχολή ιππασίας.

Κίνηση
Είναι αδύνατον να μην κλέψει την παράσταση κατά τον τροχασμό του , λόγο υψηλής κίνησης του γονάτου του.

Ιδιαίτερες επισημάνσεις
Τα Φριζικά ανήκουν στην παλαιότερη ευρωπαική ράτσα. Υπολογίζεται ότι χρησιμοποιούνται επί 3.000 και πλέον χρόνια. Οι Ρωμαίοι εκτίμησαν πολύ αυτά τα άλογα και τα είχαν μαζί τους κατά την εισβολή τους στη Βρετανία, ενώ κατά τον Μεσαίωνα χρησιμοποιούνταν ευρέως ως άλογα πολέμου. Κατά τον 17ο αιώνα, διασταυρώθηκαν με Ανδαλουσιανά για να παράγουν έναν τύπο αλόγου τροχασμού.
Το 1879 δημιουργήθηκε το γενεαλογικό βιβλίο Φριζικών. Έτσι κατάφεραν να μην εξαφανίσουν την ράτσα.

Πωλούνται Άλογα Friesian από Ολλανδία  με όλα τα πιστοποιητικά Ράτσας
Πληροφορίες Email:   linda75nl@gmail.com
Link : http://www.e-horse.gr aggelies


Φριζικό, Friesian Horse

ΒΑΣΙΚΗ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΑΛΟΓΟΥ

Μετά λοιπόν την σωστή επιλογή του αλόγου και την απόκτησή του, θα πρέπει να γνωρίσουμε τις βασικές φροντίδες που χρειάζεται το άλογό μας από τη στιγμή που θα έρθει στο στάβλο μας, όπως το τι πρέπει να τρώει, πώς να σταβλίζεται και τι είδους περιποίηση απαιτείται. Αναλυτικότερα για την κάθε ενότητα θα αναφερθούμε σε επόμενα άρθρα.horse

 

Η ΔΙΑΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΛΟΓΟΥ ΜΑΣ.

Τα άλογα τρέφονται κατά κύριο λόγο με χόρτο και κατά δεύτερο λόγο με συμπυκνωμένες τροφές - καρπό. Παρόλα αυτά, οι χονδροειδείς τροφές δεν είναι πάντα διαθέσιμες και όχι πάντα καλής ποιότητας, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε πολλά προβλήματα υγείας του αλόγου. Θα πρέπει να μάθουμε να επιλέγουμε καλής ποιότητας χόρτο, τις κατάλληλες συμπυκνωμένες τροφές, να αποφεύγουμε τα τοξικά φυτά και φυσικά να δώσουμε μεγάλη σημασία στην σπουδαιότητα και στην αναγκαιότητα του νερού.

 

ΣΤΑΒΛΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΣΤΕΓΑ

Τα περισσότερα άλογα περνάνε το περισσότερο χρόνο τους μέσα σε ένα στάβλο. Ακόμα όμως και αν δεν σταβλίζουμε το άλογό μας, θα πρέπει να του παρέχουμε ένα κάλυμμα ή υπόστεγο, για να προστατεύεται από το κρύο, τον ήλιο, την βροχή και τα έντομα. Για την ασφαλή και υγιή διαβίωση του αλόγου στις διάφορες σταβλικές εγκαταστάσεις, θα πρέπει αυτές να έχουν τις κατάλληλες προδιαγραφές όπως σωστός προσανατολισμός, υλικά κατασκευής, διαστάσεις.

 

horse1ΠΕΡΙΠΟΙΗΣΗ ΑΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΟΠΛΗΣ

Η περιποίηση (grooming) του αλόγου είναι ένα σημαντικό κομμάτι στη ζωή του. Το λιγότερο συχνά που θα πρέπει να περιποιούμαστε το άλογό μας (βούρτσισμα, ξύσιμο, καθαρισμό οπλής) είναι πριν την ίππευσή του. Μία γρήγορη όμως περιποίηση του αλόγου σε καθημερινή βάση, είναι ένας καλός τρόπος να ελέγχουμε την κατάσταση του δέρματός του και των οπλών του και να επεμβαίνουμε άμεσα όποτε χρειαστεί.

 

ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ ΣΤΑΒΛΟΥ – ΙΠΠΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ

Για το σταβλισμό του αλόγου μας, λίγοι είναι αυτοί που έχουμε τη δυνατότητα να διατηρήσουμε το άλογό μας «στην πίσω αυλή του σπιτιού μας». Η συνηθέστερη λύση, στην οποία καταφεύγουμε οι περισσότεροι είναι η ενοικίαση ενός χώρου σε κάποιο ιππικό όμιλο. Η επιλογή του χώρου «φιλοξενίας» θα πρέπει να γίνει με βάση ορισμένα κριτήρια, ώστε τόσο το άλογό μας όσο και εμείς να είμαστε ευχαριστημένοι. Τα κυριότερα χαρακτηριστικά που θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες, το κόστος, η υγιεινή του χώρου, η ποιότητα περιποίησης που πιθανώς να παρέχεται στο άλογο, ο χώρος σταβλισμού (box), το ωράριο λειτουργίας του ομίλου και το μέγεθος – δυναμικότητά του.

 

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΚΑΤΑ ΤΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ

Το καλοκαίρι είναι συνήθως μία περίοδος κατά την οποία οι δραστηριότητές μας με το άλογο μειώνονται λόγω των υψηλών θερμοκρασιών. Επίσης η εμφάνιση εντόμων μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό πρόβλημα για το άλογο, τόσο από άποψη εκνευρισμού, όσο και από άποψη μολύνσεων. Υπάρχουν πολλές συμβουλές που μπορούν να μας βοηθήσουν στο να διανύσουμε την περίοδο του καλοκαιριού όσο το δυνατόν «ανώδυνα». Μερικές από αυτές είναι να ιππεύουμε τις πρωινές ώρες ή αργά το απόγευμα, να ελέγχουμε την εφίδρωση του αλόγου, παρέχοντάς του άφθονο νερό και ηλεκτρολύτες, να του κάνουμε συχνά λουτρά κάθε φορά μετά την ίππευση, αλλά και κατά τη διάρκεια της ημέρας όταν οι θερμοκρασίες είναι υψηλές και ελέγχουμε τα έντομα του στάβλου αλλά και πάνω στο άλογο, με ειδικά εντομοαπωθητικά και εντομοκτόνα.